Vitamíny z parapetu

Date:

Share post:

Ani chladné zimní počasí a krátké dny nezabrání tomu, abychom mohli parapetových desku v kuchyni přeměnit na malou zahrádku plnou vitamínů.

Na rozdíl od obyčejné zahrádky je ta za oknem nenáročná na čas a údržbu. Zelené poklady z okna dodají šmrnc i tomu nejobyčejnějšího krajíce chleba s pomazánkou a klíčky otevřou dveře vitaminem a enzymům, které nám v zimním období chybí. S dobrým plánem se můžeme až do příchodu jara postarat o to, aby nám v kuchyni nechyběly čerstvé suroviny, které dodají vaření punc domácí stravy. Výhodou je, že sami rychle zjistíte, co vám chutná a co ne.

Zelená jí sluší
Pokojová teplota, přístup k vodě a světlo dokáží probudit spící cibuli k životu natolik, aby z ní vyrostla pikantní nať. Proberte své zásoby v spíži a sklepě a povyberajte kusy, které nejsou příliš súce na další upotřebení v kuchyni. Naklíčené a měkké cibule či drobné cibulky skrývají dostatek života a jediné, co musíte udělat, je zajistit jim přístup k vodě. Pro pikantnější chuť můžete sáhnout i po několika stroužků česneku.

Uložte je vedle sebe do nádobky s centimetrovou vrstvou vody nebo jejich napěchujeme na pařák do starého hrnce a podlijeme vodou tak, aby spodní část cibulí a stroužků byla pod hladinou. Už o několik dní se shora začnou prodírat první zelenavé klíčky a kořeny si budou hledat cestu k neustálé zásobě vody. Tu pravidelně vyměňujte.

Biofarma na Záhumnie
Na to, aby za vaším domem vyrostla malá farma s chovem domácích zvířat a zahrádkou netřeba velké investice, ani zkušenosti.
O tom, jak se pustit do budování se dočtete na fanouškovské stránce projektu Cap hospodářem na http://facebook.com/cap.hospodarom a aktuální informace z dvora se dočtete na blogu http://cap.sme.sk.

Čím více světla jim dopřát, tím pevnější budou. Pokud nemáte okno natočené na jihovýchodní stranu a o sluneční svit je nouze, pomozte si reflexní fólií či alobalem nalepeným na kartonové podložce, které budou rostlinky nasvědčují slunečním světlem i ze zadní strany.

Do nedělní polévky
Čerstvou nať na brambory či do nudlové polévky si dopěstujete z kořenů petržele, které je třeba zasadit do dostatečně hlubokých květináčů naplněných zahradnickým substrátem tak, aby jejich vrchní část vyčnívala. Po tom, co opět nasají z vláhy vlhkost do svých kořenů, živiny vytisknou ven první lístky, které budou v následujících týdnech růst a získávat svěží barvu a pevnost.

Jelikož nějaký čas potrvá, než sesbírat první úrodu, vyplatí se vysadit několik kořenů s dvoutýdenním odstupem času, abyste měli neustále přístup k nové nati. První dva týdny nejsou příliš náročné na světlo a teplo, takže s rychlením můžete začít třeba i na sklepním okně. Vždy vybírejte pevnější, byť krátké kořeny, které mají dostatečnou zásobu živin pro start.

Šampionka na krátké trati
Má jedinečnou kořeněnou chuť a je skvělým společníkem pro těstoviny a vajíčka. Semínka řeřichy již několik hodin po styku s vodou projeví první známky života. Na jejich povrchu se vytvoří průhledný gel, zpod kterého se začne na světlo světa prodírat první klíček. Už po dvou dnech se miska zazelená a přibližně po deseti dnech je připravena na sklizeň.

Řeřicha má v semínku vše, co k životu potřebuje. Proto ji nevyséváme do substrátu, ale přímo na talíř či do misky na vrstvu papírových utěrek politých vodou. Jsou zásobárnou vody a kořínky se v nich zafixují dostatečně pevně. Na sběr vám stačí nůžky.

Když se řeřicha na pokrmu prohřeje, ztratí část své tabákový-kořenité aroma a její chuť se změní. Nečekejte, že vám ze semínek vyroste více než první dvojice pravých listů. I když se budete hodně snažit, větší rostlinky nedopestujete.

Mikrozáhradka plná chutí a vůní
Řeřicha není jedinou rostlinkou, kterou můžete na okně vypěstovat ze semínka. Pokud se rozhodnete pro založení políčka s mikroplodinami, zjistíte že můžete objevovat chutě bylinek a zeleniny, aniž dorostly do svých obvyklých rozměrů.

Mikrozáhradku založíte výsevem semínek ředkvičky, salátu, mrkve, slunečnice, čočky, hrášku, zelí, cukrové řepy, květáku, kedlubny a bylinek do zahradnického substrátu, kde po několika dnech odstartují svůj životní cyklus. Po tom, co se malý záhon zazelená, nůžkami sbíráme malé děložní rostlinky, které nesou chuť plodin, které důkladně známe. Jsou však jemnější, sladší a mnohem lahodnější. Možná i proto vynikají tak v slaných pokrmech, jakož i v sladkých ovocných salátech.

Důležité však je, abyste použili osivo, které nebyly chemicky upravovány mořením či obalováním. V bioprodejnách se můžete setkat s baleními osiv určenými právě pro nakličováním a mikropestovanie, pro které je typická vyšší gramáž balení a o poznání nižší cena než u zahrádkářských osivu.

- Reklama -PR články

Další články autora

Výhody cestovní pojištění při horské turistice

Při plánování horské turistiky je důležité nezapomenout na cestovní pojištění, které vám může poskytnout ochranu před nepříjemnými situacemi....

Live streaming

Live streaming je moderní způsob přenosu videa v reálném čase prostřednictvím internetu. Tato technologie umožňuje uživatelům sledovat události,...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které...

Co je virtuální kancelář a k čemu slouží? Nabízíme ji na dobré adrese!

Se založením vlastního podnikání souvisí několik nezbytností, mezi které spadá taktéž souhlas k zápisu do obchodního rejstříku, bez kterého...