Moderní vaření: šetrně i rychle

Date:

Share post:

I když se vaření vždy točí kolem sporáku či varné desky, existuje mnoho spotřebičů, které při vaření nabízejí lákavou alternativu. Dejte jim v kuchyni zelenou.

Zatímco některé spotřebiče se snaží ušetřit čas, jiné dokáží zpestřit rodinné menu novými chutěmi a kulinářskými zážitky. Aby však uspěli a měli jste z nich radost, třeba se připravit na nové návyky při vaření. Každý nový pomocník je užitečný pouze tehdy, pokud své receptury přizpůsobíte jeho možnostem. Jinak se iz toho nejúžasnějšího spotřebiče může stát lapač prachu. Jak na ně?

pekelné objetí

Horký šok a extrémně teplo pronikající pod povrch surovin. Kontaktní gril je specialista na rychlou tepelnou úpravu pokrmů, při kterých si ceníme koncentrovanou chuť.
Na rozdíl od rozpálené litinové pánve v pevném objetí opéká suroviny z obou stran současně. Zatímco povrch pokrmu dotýkající se žebrovaných desek karamelizuje, zevnitř uniká voda ve formě horké páry a šťávy. Tím se chutě zahustí a vyniknou i bez toho, abychom je museli zvýrazňovat množstvím soli a koření. Poradí si s masem, zeleninou, různými druhy litého těsta, ale i s pečivem a vajíčky.

Dobře navržený kontaktní gril má dvě žebrované desky spojené pantem a je nakloněn tak, aby šťávy odtékaly do sběrné nádoby. Má regulaci teploty s termostatem a kvalitní nelepivý povrch. Aby však v kuchyni sklidil popularitu, třeba mu vyhradit dostatečné místo v blízkosti odsavače par a počítat s tím, že na kuchyňské lince nebude vábnou ozdobou. Rolka kuchyňských utěrek mu svědčí více než mytí pod proudem vody.

Pára, která šetří vitamíny

Parní hrnec je šikovně navržena rychlovarná konvice s časovačem, nad kterou jsou umístěny plastové misky s děrovanými dny.
Sestavené jsou tak, aby kondenzující voda odtékala do samostatného zásobníku, ve kterém neprobíhá ohřev. Tím se zabrání znečišťování topného tělesa. Horká pára je šetrnější alternativou k vaření ve vodě. Vyžaduje kvalitní suroviny plné chuti, protože pomalý ohřev způsobí jejich zvýraznění a kondenzující voda vždy smyje povrchový posyp solí či kořením. Jelikož tuk a sůl jsou mimo hry, výsledkem je dietní menu. Poradí si s rybou, drůbeží, bramborami, kynutým těstem a zeleninou.

Rozměrné nádoby z plastu působí v kuchyni obvykle rušivě, a tak je parní hrnec spíše vítaný tam, kde je k dispozici myčka nádobí pro jejich ukrytí z dohledu. Obzvlášť pokud neodoláte použití tuků či páření kynutého těsta, které se na nevhodně zvolené plasty bude lepit.

Diskrétní pod pokličkou

Nejlepší rýže je bez přísad a existuje hrnec, který ji uvaří lépe než ta nejzručnější kuchařka na světě.
Automatický vařič rýže snímá teplotu v hliníkové nádobě s teflonovým povrchem, aby vystihl moment, kdy se veškerá voda absorbuje do zrnek. Ve správném okamžiku sníží teplotu ohřevu a udržuje rýži teplou až do její spotřebování. Poradí si však is polévkami, které dokáže vařit bez dozoru. Nic se v něm nepřipálí a obslouží ho i malé dítě.

Na kuchyňské lince nezabere více místa než obyčejný hrnec. Jelikož část vody se při vaření intenzivně odpařuje, ideální místo je pro něj v blízkosti okna. Je nenáročný na údržbu, nepřekáží, a tam, kde je rýže oblíbenější jako těstoviny a brambory, by určitě chybět neměl.

Pomalu, ale jistě

Co se stane, pokud se rozhodneme využít sílu přírody a nedostatek tepla při vaření budeme kompenzovat delším časem a účinkem enzymů, které jsou obsaženy v surovinách?
Výsledkem bude chutný, lehce stravitelný pokrm, avšak s podstatně nižší dávkou vitamínů. Pomalovarný hrnec potřebuje na přípravu pokrmu od 6 do 8 hodin času a kým hovězina získá svou šťavnatou jemnost, nové brambory se zaručeně nerozvaří. Zázračný hrnec vaří bez dozoru. Pokud ho při snídani naplníte surovinami, při návratu z práce vás bude čekat hotový pokrm. Bez míchání.

Vaření v jedné nádobě a odvaha nechat zapnutý spotřebič při opuštění z domova jsou předpokladem vaší spokojenosti. Hlemýždí tempo přistane klasickým receptem našich babiček, které nechávali bez dozoru hrnce na okraji zděné kuchyňské pícky, dokud se věnovali jiné důležité práci na statku.

větrný fastfood

Horkovzdušná trouba s rotačním ramenem, kterou výrobce nabízí jako fritovací hrnec pracující s lžičkou oleje, je revolucí v rychlé přípravě pokrmů, které se nápadně podobají ty ze stánků s rychlým občerstvením.
Kombinace masa, zeleniny a brambor se se směsí magického koření se zárukou přemění na chutné jídlo, které neurazí nikoho. Má to však malý háček. I když příprava nezabere více než několik desítek minut, naservírována menu chybí šmrnc a různorodost.

- Reklama -PR články

Další články autora

Výhody cestovní pojištění při horské turistice

Při plánování horské turistiky je důležité nezapomenout na cestovní pojištění, které vám může poskytnout ochranu před nepříjemnými situacemi....

Live streaming

Live streaming je moderní způsob přenosu videa v reálném čase prostřednictvím internetu. Tato technologie umožňuje uživatelům sledovat události,...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které...

Co je virtuální kancelář a k čemu slouží? Nabízíme ji na dobré adrese!

Se založením vlastního podnikání souvisí několik nezbytností, mezi které spadá taktéž souhlas k zápisu do obchodního rejstříku, bez kterého...